Ajankohtaista

Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot eteläpohjalaisille edelläkävijöille

Tämä on ote tiedotteesta ja koko tiedotteen voit lukea sivun alareunassa olevasta painikkeesta.

Vuoden 2025 Jaakko Kolmosen 5000 euron arvoiset ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty. Arvostetun Kokki Kolmosen palkinnon saavat seinäjokiset Juurella-ravintolan yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri sekä rypsiöljyjalosteita valmistava Alavuden Öljynpuristamo.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta. Vuoden 2025 palkinnoilla huomioidaan erityisesti raaka-aineen jalostus ja uudet tuotteet sekä kunnianhimoinen lähiruokatyö.

Seinäjokisen Juurella-ravintolan takana olevat yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri palkitaan eteläpohjalaisen ruokakulttuurin ylläpitämisen ja tunnettuuden eteen tehdystä kunnianhimoisesta työstä. Ravintola Juurella on kolmentoista vuoden ajan rakentanut Seinäjoelle ja sen ympäristöön korkeatasoista ja vahvaa, paikallisuuteen pohjautuvaa ruokakulttuuria sesonki- ja lähiajattelun kautta.

Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri

Juurella on noussut seudun ruokamatkailun kärkinimeksi ja Etelä-Pohjanmaan gastronomian suunnannäyttäjäksi. Ravintola on paitsi säilyttänyt alueellisia ruokaperinteitä, myös vienyt suomalaista gastronomiaa rohkeasti eteenpäin. Innovatiivisuus, paikallisuus ja vastuullisuus yhdistyvät kokonaisuudeksi, joka puhuttelee niin paikallisia kuin matkailijoitakin.

Juurella-ravintolan takana ovat yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri. Heidän intohimonsa lähiruokaan, pitkäjänteinen yhteistyönsä tuottajien kanssa ja kunnianhimoinen otteensa ravintolaalan kehittämiseen ovat nostaneet heidät alansa edelläkävijöiksi. Keski-Nikkolan ja Unkerin työ on esimerkki siitä, miten intohimolla, osaamisella ja sinnikkyydellä voi rakentaa kestävää ja inspiroivaa ruokakulttuuria. Keittiömestari Jaakko Kokki Kolmosen (1941–2016) rahasto tukee suomalaista ruokakulttuuria ja huomioi vuosittain jaettavilla palkinnoilla alan ansioituneita tekijöitä ja edistäjiä.